Hoe kies ik de juiste bouwfolie voor mijn klus?

Bouwfolies spelen een cruciale rol bij het creëren van een energie-efficiënt en comfortabel binnenklimaat in gebouwen. Deze folies worden gebruikt om warmteverlies te minimaliseren, vochtregulatie te bevorderen en de algehele isolatieprestaties te verbeteren. Bij het kiezen van isolatie bouwfolies is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals het type folie, de dikte, de dampremmende eigenschappen, de constructie en de installatie.

Warmteregulering 

Bouwfolies hebben een dubbele werking en zijn warmte- en vochtregulerend. De folies vormen een extra barrière tegen warmteoverdracht door convectie, straling en geleiding. Door het aanbrengen van isolatie folies aan de binnenzijde van de constructie, kunnen thermische bruggen worden voorkomen en kan de isolatiewaarde van de constructie worden verhoogd. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verhoogd thermisch comfort voor de bewoners. De folies zijn zowel in de zomer als in de winter werkzaam. In de winter houdt de isolatiefolie de warmte in huis en houdt het koude lucht en tocht tegen. In de zomer reflecteert de isolatiefolie de hitte naar buiten.

 

Luchtdichtheid en de verwerking van bouwfolies

Bij het correct toepassen van dampdichte bouwfolies zijn er enkele belangrijke overwegingen. Ten eerste is het essentieel om te zorgen voor een goede luchtdichtheid van de constructie. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de dampdiffusieweerstand van de materialen in de bouwschil en ervoor te zorgen dat de dampdichte folies op de juiste plaatsen worden geïnstalleerd. Daarnaast moeten dampdichte bouwfolies zorgvuldig worden geïntegreerd met andere bouwmaterialen en -systemen. Het gebruik van professionele tapes en afdichtingsmiddelen is essentieel om een goede afdichting te garanderen en vochtproblemen te voorkomen. Het is raadzaam om de instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig professioneel advies in te winnen.

Voor elke uitdaging een geschikte folie

Door het gebruik van de juiste folie op de juiste plaats zorg je ervoor dat gebouwen niet alleen een gezonder woon- en werkklimaat hebben, het zorgt er ook voor dat de waarde van de constructie wordt behouden. De bouwtechnische folies aan de warme kant (binnenzijde van de constructie) beschikken over dampremmende en luchtdichte eigenschappen. Uitzondering: bij ruimtes zoals badkamers en sauna’s zijn lucht- en de juiste keuze.Aan de koude zijde (buitenzijde constructie) worden waterkerende dampopen folies toegepast die ervoor zorgen dat natte weersomstandigheden worden afgestoten maar tegelijk eventuele damp in de constructie wel afvoert naar buiten. Oftewel, de folies vormen zo een vochtregulerende beschermlaag voor de constructie en isolatie waardoor vochtproblemen en schimmels voorkomen worden.

Vochtregulering

Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter damp per dag! Het is belangrijk om te beseffen waar al deze damp vervolgens naartoe gaat. Tegenwoordig worden woningen en constructies zó goed geïsoleerd dat damp niet zo gemakkelijk meer weg kan met als gevolg dat de damp via de isolatie en constructie zijn weg naar buiten zoekt. Wanneer damp afkoelt tijdens zijn reis naar buiten ontstaat er condensatie wat kan leiden tot schimmels, ongedierte in het isolatiemateriaal en een rottende constructie. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid maar beperkt ook de levensduur en effectiviteit van de constructie. Met de slimme vochtregulerende isolatiefolies kun je dit gemakkelijk voorkomen en bescherm je de constructie.

Een dampdichte folie heeft een extreem hoge luchtdichte barrière tegen dampdruk. In een geïsoleerd gebouw waarbij er een sterk temperatuurverschil is tussen de warme kant binnen en de koude kant buiten zal er een verschil ontstaan in luchtvochtigheid. Een folie met een hoge barrière (Sd waarde) voorkomt dat de damp naar buiten treedt en beschermt zo de isolatie.

Wat is het verschil tussen een dampremmende en dampdichte folie?

Een dampdichte folie heeft een grotere dichtheid dan een dampremmende folie. Beide folies worden aan de warme kant van de isolatie aangebracht om energieverlies door ongewenste luchtstromen te voorkomen en weerstand te bieden tegen de hogere luchtvochtigheid in een gebouw. Een dampremmende folie voldoet wanneer de luchtvochtigheid en temperatuur niet te hoog zijn. Een dampdichte folie wordt met name toegepast wanneer de hoeveelheid vocht en damp hoger zijn bij bijvoorbeeld een badkamer. Feitelijk is dampdicht de overtreffende trap in bescherming aan de warme kant ten opzichte van een dampremmende folie.

Waarom is een damp-open folie noodzakelijk?

Dampopen folies worden toegepast aan de koude zijde van de constructie. Veelal achter de gevelbekleding of onder de dakpannen. Een dampopen folie is een open folie die ontstane damp de kans geeft om door de folie heen te gaan. De folie zorgt ervoor dat vocht van binnen naar buiten kan ‘uitdampen’. Hierdoor ontstaat er een constructie welke zeer goed bestand is tegen vochtproblemen. Ook ga je schimmelvorming tegen, wat weer goed is voor de gezondheid. Belangrijk bij het bepalen van de juiste folie is om goed te kijken naar het type constructie. Gaat het om een dak of een gevel en wordt de folie direct op de harde ondergrond bevestigd of juist op zachte isolatie? Daarnaast is ook de uiteindelijke afwerking van belang. Zo moeten er andere folies toegepast worden wanneer de afwerking bestaat uit slecht sluitende pannen of een zinken dak die te maken krijgt met hoge temperaturen wanneer de zon erop staat.

Wat zijn klimaatfolies?

Een variabele dampremmer is een unieke folie in zijn soort. Omdat deze folie zijn functionaliteit zelf aanpast aan de hand van de temperatuur en luchtvochtigheid van een ruimte worden deze folies ook wel intelligente of klimaatfolies genoemd. Variabele dampremmende folies hebben een dubbele functie; damp-open in de zomer en dampremmend in de winter.Een variabele dampremmende folie is het meest geschikt wanneer er een dampremmende of dampdichte folie is gebruikt aan de buitenzijde van de constructie. Dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld een platdakconstructie waarbij vocht niet via de koude zijde kant ontsnappen. Variabele dampremmende folies zijn alleen geschikt voor ruimtes met klimaat klasse 2 en 3 zoals woon- en slaapkamers of kantoren. Deze folie is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of sauna.

Waarom wij kiezen voor de producten van Meuwissen Gerritsen?

Meuwissen Gerritsen is specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies. Hun uitgebreide productlijnen worden met de grootste zorg en kwaliteit geproduceerd om zo te zorgen dat constructies op de lange termijn beschermd en functioneel blijven. DeBesparingsKit.nl heeft sinds de start in 2020 gekozen voor de professionele folies van Meuwissen Gerritsen en meegedacht in verschillende maatwerk oplossingen. In 2023 heeft DeBesparingsKit.nl besloten om ook de professionele folies, isolatiemateriaal en tapes aan hun assortiment toe te voegen.


Meer informatie?

Wil je meer informatie over bouwfolies of hulp bij selecteren van de juiste folie voor jouw klus, neem dan gerust contact met ons op. Onze expert geven je binnen 24 uur een  inhoudelijk antwoord via de mail.

Contactformulier

    De waardering van www.debesparingskit.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1282 reviews.

    Heeft u een Energie Kado ontvangen van uw gemeente? Activeer dan eerst uw voucher op onze Energie Kado pagina.