Subsidies

Heb je vragen over onze  artikelen of isolatiemateriaal of ben je opzoek naar advies op maat? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze experts.

Ben je op zoek naar informatie over subsidies voor isolatie in Nederland? Dan ben je hier op de juiste plek! Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen. Er verschillende soorten subsidies beschikbaar voor isolatie in Nederland. Zo zijn er subsidies voor het isoleren van je woning, maar ook voor het isoleren van je bedrijfspand. Daarnaast zijn er ook subsidies beschikbaar voor een verbeter maatregel, zoals bijvoorbeeld het isoleren van je dak, muur of de vloer.

Subsidies voor het isoleren van je woning

Een voorbeeld van subsidies waar je gebruik van kan maken voor het isoleren van je woning zijn de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met deze subsidie(s) kan je tot wel 30% van de kosten van isolatiemaatregelen terugkrijgen. Daarnaast zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar, zoals de Duurzaamheidslening of de Energiebespaarlening. Om in aanmerking te komen voor subsidies voor isolatie in Nederland, zijn er vaak wel voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde isolatiewaarden (een RC waarde boven de 3,5) en moet je de isolatie laten uitvoeren door een erkend bedrijf of een aankoop factuur kunnen overhandigen. Daarnaast kan het zijn dat er een maximumbedrag aan de subsidie is verbonden, of dat de subsidie alleen beschikbaar is voor bepaalde woningtypes. Op de website van de overheid vind je duidelijke stappenplannen, waarmee je kan uitzoeken of jouw werkzaamheden en woning in aanmerking komen voor een subsidie.

ISDE subsidie voor 2 maatregelen

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet je binnen twee jaar:

  • ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren
  • óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van dak, buitenmuren, vloer en HR++, triple of vacuümglas. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter (de bedragen verschillen per maatregel). Je hebt voordeel als je 2 maatregelen neemt: het vierkante-meter-bedrag is dan 2 keer zo hoog als voor 1 maatregel. De subsidie-aanvraag stuur je op nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen twee jaar nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

ISDE subsidie voor 1 maatregel

Sinds 2023 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor 1 isolatiemaatregel. De subsidie per vierkante meter is wel lager dan bij 2 maatregelen, hou hierbij rekening met ongeveer de helft van het bedrag. Voorwaarde is dat je de maatregel na 1 april 2022 hebt laten uitvoeren, en je moet de aanvraag binnen twee jaar na uitvoering van de maatregel doen. 

ISDE woningeigenaren

Subsidie voor woningeigenaren voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kokvoorziening en subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen (muur, gevel, vloer, dak en glas).

ISDE zakelijk

Subsidie voor bedrijven, verenigingen en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler en of een aansluiting op het warmtenet. Voor bedrijven is er ook subsidie voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

 

0% BTW zonnepanelen

Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0%.  Dit geldt ook voor de aanleg van kabels, het montagemateriaal en omvormers. Het 0% btw-tarief geldt niet voor bedrijfseigenaren. Voor hen geldt nog het btw-tarief van 21% wat later teruggevraagd kan worden bij de Belastingdienst.

Vraag een maatwerkadvies aan

Woon je in de regio Kennemerland en ben je geïnteresseerd in onze materialen, dan kan je via het contactformulier een maatwerkadvies aanvragen. Onze expert komt dan bij je thuis langs om de situatie te beoordelen en op te nemen, zodat wij naderhand een maatwerk offerte kunnen opstellen. Uiteraard geheel vrijblijvend. Het voordeel van deze aanpak is dat onze experts ter plaatste kunnen meedenken over bepaalde details, aansluitingen en doorvoeren die een belangrijke rol spelen bij het gedegen isoleren van je woning. Hiermee voorkomt u problemen die in de loop van tijd kunnen gaan ontstaan door luchtlekken of vocht in de constructie. Onze experts kunnen je ook adviseren over de maatregelen en subsidie mogelijkheden. 

De ISDE subsidie woningeigenaren

Het isoleren van je woning is een waardevolle en bewuste keuze. Met de investering in isolatie materiaal kan je jaarlijks veel geld besparen. Kies je voor een isolatiemaatregel? Dan krijg je momenteel tot 15% van je investering terug. Kies je voor 2 isolatie maatregelen, dan kan de subsidie zelfs oplopen naar 30% van de kosten. Let op! Isolatiemateriaal dient voor de subsidie aanvraag te beschikken over een meldcode. In de tabel hieronder vindt u de ISDE subsidiebedragen per mvoor isolatiemaatregelen, als u één maatregel neemt.

Hulp nodig?

Informatie over de subsidies en de subsidie aanvraag vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je de voorwaarden en een handige rekentool. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren lees je wat je moet invullen en welke bewijzen je moet meesturen.

Hulp nodig bij het verduurzamen van je woning? Onze experts geven binnen 24 uur inhoudelijk antwoord op je vraag.

Contactformulier

    De waardering van www.debesparingskit.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1266 reviews.

    Heeft u een Energie Kado ontvangen van uw gemeente? Activeer dan eerst uw voucher op onze Energie Kado pagina.