Hard stijgende energieprijzen, maar ook met een klein budget kan je al starten met energie besparen

Nederlandse huishoudens krijgen de komende periode te maken met hard stijgende energieprijzen. Volgens diverse berekeningen gaat de gemiddelde energierekening volgend jaar wel met honderden euro’s omhoog. Met name de huishoudens met een variabel of aflopend energiecontract zullen veel gaan merken van de prijsstijgingen.

Waarom stijgen de energieprijzen zo hard?

De gasprijzen zijn wereldwijd in de afgelopen periode enorm opgelopen en blijven naar verwachting door stijgen. Ook Nederland heeft hier momenteel veel last van. De grootste oorzaak van deze stijgingen is de vraag naar aardgas die wereldwijd sterk is toegenomen. In Nederland hebben wij daarnaast ook nog te maken met beperkte reserves mede door het hoge gasverbruik tijdens de strenge winter van vorig jaar. Ook het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen leidt tot minder reserves en een situatie, waarbij je als Nederland afhankelijk bent geworden van gas producerende landen zoals Rusland. Volgens energie-vergelijker Gaslicht.com zullen de energietarieven de komende jaren fors blijven stijgen. 

Zijn de woonlasten straks nog wel betaalbaar?

Naast de hoge hypotheeklasten of huurlasten krijgen huishoudens momenteel dus ook te maken met fors stijgende energielasten. Een situatie die voor veel huishoudens tot onrust kan gaan zorgen, want zijn de woonlasten straks nog wel betaalbaar? Een grootdeel van Nederland leeft momenteel in een lastige situatie, door een combinatie van veel te hoge energiekosten en een oude en slecht geïsoleerde woning. In veel gevallen is er geen of weinig budget beschikbaar om de woning te verduurzamen of weten de woningeigenaren niet waar ze moeten starten. Toch kun je ook met een klein budget al starten met het besparen van energie. In veel gevallen kun je deze investering in kleine energiebesparende maatregelen al binnen een jaar terugverdienen. 

Je woning verduurzamen met een klein budget 

Om minder afhankelijk te worden van energieleveranciers is verduurzamen een must. Door je huis of woning te isoleren verlaag je het energieverbruik. Maar deze grote maatregelen gaan vaak gepaard met een forse investering. Veel isolatiebedrijven draaien momenteel overuren. Naast de verkoop van isolatiemateriaal is er momenteel ook een schaarste aan vakmensen. Toch kun je zelf ook al veel doen in huis, want ook met een minimaal budget kan je al veel bereiken.

Met onze Besparingskit kan je direct zelf aan de slag in jouw woning. De investering in onze boxen kan je al binnen 1 tot 2 jaar terugverdienen. Onderstaand ook een overzicht van producten die wij op onze webshop aanbieden en de jaarlijks te verwachtte besparing per product (energietarieven 2021: € 0,81/m3 gas):

ProductenProductprijsJaarlijkse besparing bij een redelijk geïsoleerde woning

Radiatorfoliekit | 5m

€ 17,75

Minimaal € 25,- per jaar

Ellen tochtband D profiel 7,5m

€ 5,95

Minimaal € 12,- per jaar

Ecosavers | Waterbesparende douchekop

€ 12,95

Minimaal € 30,- per jaar

Deurspin€ 5,95Minimaal € 12,- per jaar
Philips LEDbulb Classic E27 | set van 3 lampen€ 12,75

Per lamp kan je al snel € 5,- per jaar besparen

Bespaartips! 

Hierbij een aantal van onze bespaartips, waarmee je direct kan starten met energie besparen: 

 • Draai in niet gebruikte ruimtes de radiatorknop van de verwarming dicht.
  Hiermee verbruik je alleen energie waar je het nodig hebt en kan je al snel jaarlijks 5% per ruimte op je gasverbruik besparen.
 • Sluit de deuren in huis en laat de warmte niet omhoog glippen. Warme lucht stijgt namelijk op.
 • Door de thermostaat 1 graad lager te zetten bespaar je gemiddeld €75,- op je gasverbruik.
 • Gebruik bij het koken een deksel op de pan. Hierdoor kookt het water sneller en ga je zuiniger om met je gasverbruik.
 • In de winter verdwijnt veel warmte ongemerkt via deuren en kieren van je huis.
 • Met een eenvoudig middel als een deurdranger of deurspin kan je dit warmteverlies voorkomen.
 • Met een deurspin of scharnierpen kan je jaarlijks gemiddeld €8,- of je energiekosten besparen.
 • Met een tochtstrip kan je gemiddeld ongeveer € 1,60 per meter per jaar besparen op je gasverbruik. 
 • Bespaar al snel 10 liter water per jaar met een waterbesparende douchekop.
 • Met een regenton kan je jaarlijks honderden liters water besparen. Regenwater is ook nog is een stuk beter voor je planten.
 • Plaats een waterbesparende (safe a flush) zak in het reservoir van je WC. Hiermee bespaar je bij elke keer dat je doorspoelt 1 liter water. Per jaar kan je hiermee al snel 7500 liter water besparen. 
 • Vervang je oude apparatuur (bijvoorbeeld een koelkast ouder dan 10 jaar) voor nieuwe apparatuur met een energie label A of hoger. Dit kan per jaar veel geld besparen.  
 • Stel de thermostaat van de koelkast niet lager in dan 5˚ C. Hoe kouder de stand van de koelkast, hoe meer energie er wordt verbruikt.
 • Zet apparaten na gebruik uit en niet op stand-by. Ook in de stand-by modus verbruiken de apparaten namelijk stroom.
 • Door op tijd de vriezer te laten ontdooien, voorkom je een ijslaag in je vriezer. Zo blijft de vriezer makkelijker op temperatuur en verbruikt minder energie.
De waardering van www.debesparingskit.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1266 reviews.

Heeft u een Energie Kado ontvangen van uw gemeente? Activeer dan eerst uw voucher op onze Energie Kado pagina.