Hoe kies ik de juiste LED verlichting?

Het grootste voordeel van een LED lamp is de hoge energie-efficiëntie. Omdat er geen energie verloren gaat is een LED lamp tot wel 90% efficiënter. De levensduur van een LED lamp is zo’n 15.000 tot 25.000 branduren. Een LED lamp gaat dus 15 – 25 keer langer mee dan een normale gloeilamp. Dat resulteert in lage onderhoudskosten en een snelle terugverdientijd, die meestal korter dan een jaar is. Daarnaast is LED goed voor het milieu en draag je dus bij aan een schoner klimaat, maar hoe kies je de juiste LED lamp? In dit artikel vertellen wij je alles waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste LED verlichting.

De verschillende fittingen

Wij beginnen bij het kiezen van de juiste lampvoet of fitting. Wij bieden op onze website verschillende lampen met verschillende fittingen, maar voor het gemak zijn deze lampen op te delen in twee groepen. De standaard lampen met een schroefdraad en de spotjes. De standaard led lampen met een schroefdraadfitting worden aangeduid met een E (De E van Edison de uitvinder van de gloeilamp) en zijn opgedeeld in twee fittingen, waarbij de cijfers de diameter aangeven:

  • E27 (grote fitting)
  • E14 (kleinere fitting)

De in- en opbouw led spots worden aangeduid met letters GU wat aangeeft dat het om een steekfitting gaat. Op onze website bieden wij de twee meest voorkomende spotjes in verschillende soorten:

  • GU10 (de meeste gebruikte LED spot)
  • GU5.3 (12 V LED spot voor natte ruimtes)

De kleurtemperatuur van LED lampen

De kleurtemperatuur wordt in de verlichtingswereld ook wel aangeduid in Kelvin (K). De Kelvin waarde geeft eigenlijk niks minder aan dan de kleur die een lichtbron uitstraalt. Toen LED verlichting voor het eerst op de markt kwam in de kleur ‘wit’ had dat meer weg van blauwachtig licht.Hoe lager het getal hoe warmer de kleur:
  • Zeer warm wit (<2700K) voor restaurants, woonkamers of slaapkamers
  • Warm wit (2700-3300K) thuis en hotelkamers
  • Koel wit (3300 – 5300K) voor kantoren en supermarkten

Is LED verlichting dimbaar?

LED verlichting is ook in een dimbare varianten te koop. Om LED verlichting te dimmen heb je een dimmer nodig, maar niet alle dimmers zijn geschikt voor LED verlichting. De oude conventionele dimmers zijn namelijk gemaakt voor lampen met een hogere wattage (minimaal vermogen 20-40 Watt) en dus niet geschikt voor LED lampen. Een oude gloeilamp van 60W of halogeenlamp van 40W komt overeen met een LED lamp van 7W. Voor LED lampen heb je een nieuwe dimmer nodig met een minimaal vermogen van 0 Watt, zodat de dimmer ook lage wattages kan dimmen.

Er bestaan momenteel ook LED lampen met een dimmer in de fitting. Deze zogenoemde smart lampen zijn schakelbaar via Wifi doormiddel van een app. Maak gewone led lampen smart met een smart dimmer.
Een van onze bestsellers!

Calex Smart LED Dimmer – Inbouw Dimmer 5-250W – Fase Aan/Afsnijding – Universeel met afdekplaat

Smart LED lampen

Smart LED lampen zijn de nieuwste gadgets en de verlichting van de toekomst. Deze slimme verlichting kun je namelijk bedienen vanuit je luie stoel! Na het kopen van smart lampen kun je een app downloaden van de betreffende verlichting in de app-store van jouw telefoon of tablet. Vervolgens kun je via deze app jouw slimme verlichting koppelen en vervolgens op maat bedienen. Bepaal de intensiteit van het licht of verander de lichtkleur. Een gezellige avond met vrienden of familie? Kies van voor een extra warme kleurtemperatuur via de app. Heb je juist meer licht nodig? Switch dan eenvoudig naar koeler licht (4000 Kelvin). Wij bieden een flink assortiment aan smart verlichting voor binnen- en buitenshuis.

Waarom zijn LED lampen duurder?

De meeste LED lampen hebben een levensduur van 15.000 tot 50.000 uur. Dat betekent dat je in de eerste 4-10 jaar geen vervangingskosten hebt. Halogeenspots gaan gemiddeld slechts 2.000 uur mee. Deze spots zul je ieder jaar moeten vervangen. Om de prijs van halogeenlampen te vergelijken met LED lampen moet je de prijs van een halogeenlamp ongeveer met vier vermenigvuldigen.

De waardering van www.debesparingskit.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1271 reviews.

Heeft u een Energie Kado ontvangen van uw gemeente? Activeer dan eerst uw voucher op onze Energie Kado pagina.