Hoe bescherm ik mijn gebouw of woning tegen vocht?

Wanneer je denkt aan isolatie, dan denk je hoogst waarschijnlijk aan een dikke laag glaswol of een PIRisolatieplaat, maar er is een stille held in de isolatiewereld die vaak over het hoofd wordt gezien: de dampremmende en dampdichte folie. Deze folies spelen een cruciale rol in het behoud van de kwaliteit van de constructie, de energieprestatie en dragen bij aan een comfortabele en gezonde leefomgeving.
Maar wat is een dampremmende folie en wat doet een dampdichte folie? Dampremmende en dampdichte folie zijn ontworpen om vocht te reguleren (remmen) of letterlijk te stoppen. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar vocht kan funest zijn voor de constructie, de isolatie en zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

Vocht kan schade aanbrengen aan de constructie en is slecht voor je gezondheid
Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter vocht (damp) per dag. De geproduceerde waterdamp zal in veel gevallen een weg naar buiten zoeken via de wanden en het dak. Condensatie van deze damp (warmte lucht) ontstaat, wanneer de damp afkoelt op een kouder oppervlakte. De risico’s bij condensatie in de constructie:

  • Het isolatiemateriaal en de constructie worden nat (schadelijk op de lange termijn)
  • Nat isolatiemateriaal verliest zijn prestatie-waarde en leidt tot een hoger energierekening
  • Op termijn zal er schimmelvorming ontstaan (schadelijk voor je gezondheid)
  • De schimmels en het vocht kunnen leiden tot rot in de constructie
  • Een vochtige constructie zal leiden tot minder wooncomfort

Een filmpje waarin dit wordt geïllustreerd:

Met dampremmende folie ben je de baas over het vocht in huis

Dampremmende folies zijn ontworpen om de doorgang van vocht en damp te vertragen, maar niet volledig te blokkeren. De folies worden gemonteerd aan de warme zijde van de isolatie. De warme zijde van de isolatie is de kant waar u de verwarming aanzet. Het doel van de dampremmende folie is om de overgang van warme, vochtige lucht naar koude oppervlakken te beperken. Dit voorkomt condensatie in de constructie en helpt de isolatie en de constructie droog te houden. In feite fungeert dampremmende folie als een soort vochtschild. De meest verkochte dampremmende folie:

Met dampdichte folie kan er geen vocht meer in je constructie komen

Dampdichte folie gaat nog een stap verder. Dampdichte folies zijn volledig ondoordringbaar voor vocht en damp. Deze folies worden meestal gebruikt in situaties waar absolute bescherming tegen vocht noodzakelijk is, zoals in vochtige kelders, badkamers of onder betonvloeren. De luchtdichte eigenschappen van de folies zorgen ervoor dat er minder warmte verloren gaat via de gevel. Het binnenhouden van de warme lucht leidt in de meeste gevallen tot minder energieverbruik. De meest verkochte dampdichte folie:

Het belang van het op de juiste manier aanbrengen van folies

Hoewel dampremmende en dampdichte folies cruciaal zijn, is de juiste installatie net zo belangrijk. Zorg ervoor dat de folie goed is afgesloten en dat er geen lekken of gaten zijn waardoor vocht kan binnendringen. Als deze folies niet correct worden gemonteerd, kunnen ze hun doel missen en kunnen er alsnog vochtproblemen ontstaan. In een notendop de voordelen van dampremmende en dampdichte folies: – Geen vocht of damp in de constructie – Een gezond woon- en werkklimaat – Behoud van de constructie – Behoud van de isolatie en de isolatiewaarde en een beter rendement – Een lagere energierekening door de luchtdichte eigenschappen van de foliesMeer informatie, neem contact met ons op.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over bouwfolies of hulp bij selecteren van de juiste folie voor jouw klus, neem dan gerust contact met ons op. Onze expert geven je binnen 24 uur een  inhoudelijk antwoord via de mail.

Contactformulier

    De waardering van www.debesparingskit.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1257 reviews.

    Heeft u een Energie Kado ontvangen van uw gemeente? Activeer dan eerst uw voucher op onze Energie Kado pagina.