De energiebesparingsplicht voor bedrijven

De energiebesparingsplicht verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen uit de erkende maatregelenlijsten (EML) uit te voeren. Het gaat hierbij om maatregelen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend. Heeft u bedrijf een energiebesparingsplicht, dan bent u verplicht om hier iedere 4 jaar over te rapporteren. Dit moet u doen via de informatieplicht energiebesparing of via de onderzoeksplicht energiebesparing. Daarnaast geldt er voor sommige bedrijven ook een rapportageverplichting volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED), de EED-auditplicht.

Informatieplicht

Gebruikt uw locatie vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent) per jaar? Dan heeft u waarschijnlijk een informatieplicht energiebesparing.

Onderzoeksplicht

Gebruikt uw locatie vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (equivalent) per jaar? Dan heeft u waarschijnlijk een onderzoeksplicht energiebesparing. 

EED-auditplicht

Bent u een grote onderneming? Of een maatschappelijke instelling met een economische activiteit? Dan heeft u waarschijnlijk  een EED-auditplicht.

Bron: RVO Energiebesparingsplicht vanaf 2023

De Erkende maatregelenlijst

In de Erkende maatregelenlijsten vindt u maatregelen die u binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Via de informatiebank van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u in zicht krijgen in de maatregelen per onderdeel: gebouwen, faciliteiten en processen. Denk hierbij aan maatregelen als:

  • Het isoleren van de schil
  • Vervangen van armaturen voor LED
  • Het isoleren van warmwaterleidingen
  • Gebruik van waterbesparende douchekoppen
  • Een klokregeling (zonne-regeling) voor het inregelen van de temperaturen per ruimte

Bekijk hier onze oplossingen voor bedrijven:

Hoe hangt deze plicht samen met de energielabel C-plicht voor kantoren?

Dit zijn helaas twee afzonderlijke plichten waar u aan moet voldoen. Voor kantoorgebouwen vanaf 100 m2 geldt sinds 1 januari 2023 de energielabel C-plicht. Binnen deze regeling wordt alleen niks gezegd voor de maatregelen die uitgevoerd moeten worden. Binnen de energiebesparingsplicht dient u zich dus wel aan de Erkende maatregelenlijsten te houden.

Het is dus heel belangrijk dat je het hele spectrum aan verplichtingen in kaart brengt en op basis hiervan de juiste stappen gaat nemen. No-regret (geen spijt achteraf) is veel gehoorde term binnen de energietransitie. De waarde zit hem hierbij in het overzien van de verplichten en maken van de juiste keuzes in de vorm van investeringen, waarmee u aan beide verplichten kan voldoen. Total Cost of Owernership kan hierbij ook een belangrijke rol spelen door het overzien van de situatie over een langer termijn. Dit middel biedt u ook de mogelijkheid om de investeringen in stappen op te delen. Een zogenoemde stapsgewijze transformatie.

Een stapsgewijze transformatie van uw pand
Heeft u momenteel geen financiële ruimte voor de maatregelen uit de erkende maatregelenlijst? U kunt in overleg met de omgevingsdienst hier afspraken over maken. Wij helpen u graag bij het opstellen van een plan van aanpak voor een stapsgewijze transformatie van uw pand, waarbij ook subsidiemogelijkheden binnen uw gemeenten in kaart kunnen brengen.

Meer informatie?

Meer weten de energiebesparingsplicht of een andere vraag gerelateerd aan het verduurzamen van uw bedrijf? Vul dan het contactformulier in en we nemen contact met u op.

Contactformulier

    De waardering van www.debesparingskit.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1266 reviews.

    Heeft u een Energie Kado ontvangen van uw gemeente? Activeer dan eerst uw voucher op onze Energie Kado pagina.